7 tips om je ex-partner de baas te blijven.
Waarom word ik zo boos op mijn ex? Hoe kan het toch dat hij mij telkens weer zo onwijs veel pijn doet? Want boos was ze. Eerlijk gezegd was ze WOEST tijdens het gesprek dat ik met haar had. Alle boosheid kwam eruit. Haar ex-partner had haar voor de zoveelste keer zo ontzettend kwaad gemaakt. “Het lijkt erop alsof hij mij kapot wil maken, Evelien. En de rechter trapt er ook nog in ook!”
Allemaal leugens
Daar zat ze tegenover mij. Ze had een paar maanden geleden haar partner verteld te willen scheiden. Het ging gewoon niet meer. Haar leven blokkeerde en ze was zichzelf kwijtgeraakt in deze relatie. Samen hadden ze twee kinderen die ze het hadden verteld dat ze gingen scheiden. Het gesprek over de scheidingsmelding met de kinderen verliep een stuk rustiger dan verwacht. Ze had zich voorbereid op een conclaaf aan verwijten richting haar, maar hij hield zich in en samen konden ze het de kinderen op een rustige manier vertellen. Dit gesprek gaf haar vertrouwen.
En toch liep het anders. Het gesprek was nog niet geweest of er werd haar heel duidelijk gemaakt dat ze het huis snel moest verlaten. Ze moest maar zien waar ze terecht kon. “Hoe kan hij? Ik ben toch de moeder van de kinderen? En het huis mag wel van hem zijn, maar waar is z’n fatsoen?”, riep ze.
Gelukkig vond ze vrij snel een plek waar ze een hele tijd kan verblijven. En waar ze haar kinderen kan laten verblijven.
Ondertussen was het traject bij de mediator gestart. Dat werd één groot drama. Alleen maar grove verwijten richting haar. Ze kwam er zelfs niet eens tussen. De mediator stopte het traject en dus was ze aangewezen op een advocaat. Daar begon het gevecht pas echt. Ze had het verweer via zijn advocaat gekregen. Het stond vol met leugens, nog ergere verwijten en situaties werden totaal uit z’n verband gerukt. Het gaf haar het gevoel dat hij haar wilde zwartmaken en haar als een slechte moeder wilde neerzetten. En het ergste? De rechter gaf haar ervan langs dat ze zo met de kinderen omging!
Je voelt je verloren
Frustratie, woede, irritatie, wanhoop, intens verdriet; als je in een situatie komt waarbij je ex-partner je tot waanzin drijft, dan zijn deze gevoelens je wel bekend. Je lijkt totaal overvallen te worden door zijn manier van doen. Eigenlijk wil je je helemaal niet verdedigen, maar het lijkt alsof je wel moet. Je bent ineens alle grip kwijt over de scheiding, de omgang met de kinderen, hoe anderen over je denken… alsof je hele leven je zo door de vingers glipt.
Het geeft een verschrikkelijk verloren en intens verdrietig gevoel. Zo had je de scheiding niet voor je gezien. Je vecht als een leeuwin voor je leven en voor je kinderen. Maar alles wat je doet lijkt tegen je te werken.
Hoe krijg je weer grip op deze vechtscheiding?
Tip 1: Geef tegengif
Wat ik vaak merk in de praktijk is dat veel van mijn klanten mega-geïrriteerd raken en vanuit de frustratie die zij voelen, reageren op de ander. Hiermee laait de situatie alleen maar op. Het vuur dat de ander heeft aangestoken, laait alleen maar verder op als jij ook vanuit boosheid en frustratie gaat reageren. Er is dus wat anders nodig. Het enige dat helpt is dat jij rustig blijft en uit de emotie wegblijft. Een oorlog win je niet met een oorlog. Een vuur doof je niet met nog meer vuur. Je dient het brandje te blussen. Dus blijf kalm en raak niet in de stress. Blijf in de volwassen modus.
Tip 2: Probeer de ander te begrijpen
Het klinkt heel gek, maar eigenlijk is die ander in paniek. Hij reageert zo, omdat hij compleet in de stress is en zijn verdedigingsmechanisme zegt dat hij moet gaan ‘VECHTEN’. Hij denkt dat hij maar beter vooraf kan zorgen dat hij je heeft neergeschoten, voordat jij het doet.
Er zit een hele grote angst onder deze verdedigingstactiek. Wanneer hij je probeert zwart te maken als ouder, dan zit daar bijvoorbeeld de angst onder dat hij de kinderen kwijtraakt. Het helpt als je benoemt dat je twee ouders wilt voor de kinderen en dat je wilt dat de kinderen bij beide ouders opgroeien, zodat jullie beiden evenveel voor ze kunnen zorgen.
Tip 3: Neem een time-out
Wanneer je direct in gesprek bent met de ander en je merkt dat je gefrustreerd raakt, dan hoef je daar op dat moment helemaal niet op te reageren. Blijkbaar is het voor jou een belachelijke uitspraak, gedachte of redenatie. Mogelijk wil hij je ook irriteren, mogelijk heeft hij gewoon een hele andere kijk op de situatie.
Je kunt zeggen dat je er even over na moet denken en dat je er later op terugkomt. En wanneer hij flink tegen je tekeer gaat, dan loop je weg uit de situatie en zorg je dat je geen enkele prikkels meer geeft.
Kom er eventueel op een later moment op terug. Geef zonder emoties aan wat je ervan vindt en waarom je het niets vindt. Desnoods laat je het daarbij. Breng in ieder geval geen discussie op gang. Buig tijdens dit gesprek je verwijten om in wensen.
Tip 4: Adem in, adem uit
Ademhaling is de basis van alles. Jij merkt heel goed aan je lijf wat er gebeurt als diegene toch weer op de knop weet te drukken bij jou. Er begint dan ergens wat te borrelen in je lichaam. Dat bouwt zich binnen no-time op tot een ontploffing. Daarom is het belangrijk om even heel diep in te ademen en weer heel diep uit te ademen.
Een gemakkelijke ademhalingsoefening die je altijd kunt doen is de volgende:
Ga met beide benen stevig op de grond staan (of als je zit, zet dan beide benen recht voor je op de grond). Adem 7 tellen heel diep in via je buik en 7 tellen weer uit. Herhaal als dit nodig is.
Tip 5: Denk aan de kinderen
Doe altijd net alsof de kinderen erbij zijn als je iets communiceert met je ex-partner. Dus ook als ze er niet bij zijn. Op die manier hou je je beter in met negatieve uitspraken en uitspattingen. Prent in alsof ze achter je staan en ze alles kunnen horen wat jullie zeggen. Je hebt geen invloed op zijn gedrag, maar wel op het gedrag van jezelf. Zorg dat je altijd zo communiceert zodat je kinderen trots op je zouden zijn als ze er wel bij zijn.
Tip 6: Focus!
Blijf je concentreren op de boodschap die je wilt overbrengen en laat je niet verleiden om het over andere, misschien wel hele emotionele, dingen te hebben. Hou het op die manier zakelijk en geef je grens aan als het niet verstandig is het hier over te hebben.
Focus je ook om uit de emotie te blijven en hou je aandacht bij jezelf. Focus niet op die ander en zijn negativiteit.
Tip 7: Ontspan
Als je scheiding een crisis is geworden, dan kost dit heel veel energie. Het vreet je compleet op. Je staat er mee op en je gaat ermee naar bed. Daarom is het belangrijk hersteltijd in te plannen. Hoe je dat wilt invullen is aan jou. Maar het is heel goed om te blijven bewegen. Dus ga wandelen of sporten, want dat geeft jou gezonde afleiding. Ontspanning is ook een boek lezen, een film kijken of afspreken met een vriendin. Pak je agenda erbij en boek elke week een moment voor jezelf. Zet er een dik vet rood kruis in, zodat dit moment ook echt voor jou is.
Op welke manieren maakt jouw ex-partner je boos, woest of gefrustreerd? Vertel het mij in een reactie hieronder of stuur mij een mail als je hieronder reageren te persoonlijk vindt. Ik kan je handvaten geven om verder te kunnen.
Hoe probeer jij het vuur te doven?
Met vuur of met WATER?